TROMPES DE FAL·LOPI



Les trompes de Fal·lopi

L'aparell reproductor femeni esta composat per diverses parts entre elles les trompes de Fal·lopi que conecten els ovaris amb l'uter i és l'espai on es produeix la fecundació, inici de la vida humana.

Anatomia:

Resultat d'imatges de trompes de falopi



  Anònim
https://www.thinglink.com/scene/662692943634628608

Les trompes de Fal·lopi són dos tubs prims que van de cada ovari fins a l'úter. Mesuren entre 10 i 18 cenímetres i poden arribar a ser tant gruixudes com un llapis i les parets estan recobertes de cèl·lules ciliars que ajuden a l'òvul a despleçar-se.

Estan dividides en les parts següents:

- Ampul·la: mesura de quatre a sis centímetres i va augmentant de mida a mesura que s'acosta l'infandíbul.
- Istme: És la segona part més estreta i mesura de dos a quatre centímetres
- Porció uterina o intramural: Està inclosa en el múscul uterí i és la part més estreta de la trompa.


Resultat d'imatges de trompes de falopi                             https://www.quia.com/jg/1982242list.html

                             Anonim


Fisiologia:

La funció de les trompes de Fal·lopi és l'encarregada d'aspirar o succionar l'oòcit de l'ovari cada mes, per a posteriorment, esperar durant 24-72 hores a una fecundació. Si aquesta no es produís, l'oòcit s'absorbeix, i si fecunda, la trompa permet el transport de l'oòcit fecundat cap a l'úter, gràcies a uns moviments contràctils i a unes cèl·lules ciliars que la recobreixen. El oòcit fecundat o zigot romandrà en la trompa unes 48 - 72 hores en el seu recorregut cap a l'úter, on finalment, implantarà l'embrió.

Patologia: 

Les malalties més freqüents relacionades amb les trompes de Fal·lopi són:
- L'obstrucció tubàrica: Que sol ser degut a un procés infecciós que ocasiona una fibrosi que acaba tancant la trompa

- La dilatació tubàrica o hidrosalpinx: Que es produeix per acumulació de líquid a l'interior de la trompa, habitualemente líquid serós, procedent de la mateixa mucosa de la trompa. Això passa quan el extrem final de la trompa es obstrueix i el líquid no pot sortir a l'exterior, quedant allí acumulat.
- El piosalpinx: És una acumulació de pus a l'interior de la trompa, secundari a una infecció pèlvica. Sol tenir com a conseqüència la fibrosi posterior, i la trompa closa.

- La tuberculosi genital: És una forma cada vegada menys freqüent d'afectació de les trompes per la tuberculosi, que arriba allà normalment per via sanguínia. En aquests casos no sol haver-hi més símptomes que l'esterilitat.

- Les malformacions del tracte genital femení també poden ocasionar problemes en les trompes, com la seva absència o escàs desenvolupament.

També és important dir que la major part de les malalties que tenen a veure amb les trompes de Fal·lopi són bilaterals, és a dir, que es posible que si han afectat a una trompa poden afectar a l'altre.


Webgrafia:

https://www.asproin.com/enfermedades-de-las-trompas-de-falopio/ 


 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Trompa_de_Fal%C2%B7lopi
  
Aquestes dos pàgines web són les que més m'han ajudat a fer el treball







Resultat d'imatges de logo escolapies figueres




Francesc Mora Martinez
3er ESO C








 

Previous
Next Post »