GANGLIS LIMFÀTICS


ANATOMIA:
La seva estructura és molt semblant a la d'un ronyó. Solen medir un centímetre de diàmetre, però a vegades la mida pot augmentar si hi ha una contínua activitat. Cada gàngli limfàtic està envoltat d'un teixit connectiu de col·làgen. A la part central del gàngli hi ha situada la medul·la.

FISIOLOGIA:
Permet la interacció entre antígens i limfòcits. Allà, els limfòcits proliferen per aconseguir la resposta inmunitària. Aquests, són activats per el contacte amb els antígens. Un cop ja s'han activat, surten pels vasos limfàtics, per així arribar fins al teixit infectat i fer la seva funció.

PATOLOGIA:
LINFEDEMA: És la inflamació causada per una acumulació de líquid limfàtic. Això passa si el sistema limfàtic té malformacions, infeccions, mononucleòsis infecciosa o té càncer. Normalment sol afectar a les extremitats, i a vegades per la zona de la cara, el coll i l'abdòmen.
LINFADENOPATIA: Els glànglis limfàtics s'inflamen per les infeccions. El xarampió, la febre glandular, la sida... també poden causar aquesta enfermetat.
LINFADENITIS: És la inflamació dels glàngis limfàtics, provocats per infeccions; semblant a la linfadenopatia.
LINFOMA: Ës el càncer del sistema limfàtic, habitualment generat a l'estòmac. Produeix molt de cansanci, febre, pèrdua de pes i suor excesiva durant la nit.
FILARIASIS: Infecció dels canals limfàtics produït per un cuc o un paràsit.
ESPLENOMEGALIA: El braç s'inflama a causa d'una infecció viralm com per exemple la mononucleosis infecciosa.
AMIGDALITIS: Les amígdeles s'infecten i s'inflamen. Causa dolor de gola, febre, i dificultats a l'hora d'empassar.

WEBGRAFIA:
https://es.wikipedia.org/wiki/Ganglio_linf%C3%A1tico
https://www.news-medical.net/health/Lymph-nodes-and-Disease-(Spanish).aspx

Clàudia Batlle




Previous
Next Post »