El recte

EL RECTE


Podem dir que el recte és un segment que constitueix l'últim tram del tub digestiu. Medeix 12cm aproximadament, 5 dels cuals corresponen a l'ampolla rectal. Està constituït pel múscul esfínter voluntari (esfínter extern de l'anus), recobert de mucosa, i es tracta d'una obertura a través de la qual els materials de rebuig de la digestió (excrements) surten del cos.




ANATOMIA:
El recte en els humans esta situat a la línea mitja del cos. 
Es troba relacionat, pels costats, amb el múscul esfínter extern, amb les fosses isquiorrectales i amb els elevadors de l'anus, per darrere amb el rafe anococcígeo i amb els fascicles musculars que en ell s'insereixen i per davant amb la uretra ( en l'home) o amb la vagina (en la dona).El conducte anal està format per un aparell muscular i per pell modificada. A l'àrea anal, els borrissols apareixen a partir de la línia anoperineal; generalment estan més desenvolupats en l'home que en la dona. En els humans, durant la pubertat i l'adolescència augmenten els nivells d'andrògens (hormones sexuals masculines). Els fol·licles de borrissol responen a aquest augment, principalment al de la testosterona i els seus derivats, el que provoca el creixement del borrissol androgènic en el cos.


FISIOLOGIA:

El recte normalment està buit però si s'omple, la seva adaptabilitat li permet retardar el buidatge de la femta que contingui.
El mecanisme de defecació depèn especialment de l'activitat motora del còlon, que presenta diverses etapes: 

-Contraccions segmentàries, no propulsivas, del contingut intestinal.
-Contraccions peristàltiques propulsivas, per al trasllat del bol fecal cap al còlon esquerre.
-Contraccions segmentàries, no propulsivas, que faciliten la reabsorció del contingut intestinal.
PATOLOGIA:
El recte és un dels òrgans més importants en la defecació humana.L'ampolla rectal serveix com emmagatzematge temporal de
la femta, pel fet que les parets rectals es distenen quan s'acumulen els excrements al seu interior.


Quan el recte està ple, la pressió intrarrectal empeny a les parets del canal anal, el recte s'escurça i les ones peristàltiques propulsen la femta 
cap a l'anus. Els esfínters intern i extern s'obren pels músculs del sòl pèlvic, permetent la sortida dels excrements a l'exterior.
WEBGRAFIA:
https://es.wikipedia.org/wiki/Recto#Fisiolog%C3%ADa_del_recto
https://www.salud.mapfre.es/salud-familiar/mayores/enfermedades-mayores/anatomia-y-fisiologia-ano-rectal/

NADIA HADRI
            







segmentàries, no propulsivas, que faciliten la reabsorció del contingut intestinal
Previous
Next Post »