SISTEMA LÍMBIC-HIPOTÀLEM

Diferents parts del sistema límbic
 EL SISTEMA LÍMBIC

El sistema límbic és un conjunt d'estructures que hi ha a l'interior de cervell que donen suport a una vareitat de fenòmens relacionats amb les nostres accions diàries: respiració, circulació... i també a les emocions com la ràbia, la tristesa, la satisfacció...

Des de l'antiguitat sempre es va intentar entendre el cervell humà i les emocions. A la dècada del 1850 Paul Broca un anatomista francès va dirigir-se amb el nom de límbic una àrea de l'escorça cerebral.

 ANATOMIA:
El sistema límbic està format per diferents estructures les 3 principals són...

- HIPOTÀLEM: Situtat a la base de l'encèfal, és una estructura petita però composta per multitud de nuclis i fibres que resulten essencials per la nostra supervivència. Pesa al voltant de 4 grs.

- HIPOCAMP: És una estructura situada en el lòbul temporal que té una forma característica de caballet de mar. És una de les regioh ns més ancestrals de l'encèfal humà, és la principal estructura lligada a l'hipotàlem en la regulació dels processos bàsics de la nostra supervivència.

  - AMÍGDALA: Està situada en el ventricle lateraldel lòbul temporal, forma part de l'anomenat cervell profund (instint de supervivència).
...

FISIOLOGIA:
Totes les estructures esmentades tenen una funció relacionada amb les emocions i els instints primaris però cada òrgan té una funció molt especialitzada.

-HIPOTÀLEM:
La seva funció principal és la homeostasis, és el procés de tornar alguna cosa a la seva neutralitat, al seu punt de partida.
 Organitza les conductes més importants lligades a la supervivència; lluita , alimentació, fugida i reproducció. Aquest funciona com un termostat, quan falten o sobren hormones d'un tipus a la sang, ell dòna l'ordre a l'òrgan productor d'aquesta hormona. Per exemple rep estímuls dels nervis de l'olfacte, aquests estímuls són informació que ajuda a regular la gana i la sexualitat.
També té uns propis receptors que informen sobre la temperatura de la sang i d'altres aspectes.
 D'altra banda té molt a veure amb  la glàndula pituïtariua els quals estan connectats químic i nerviosament, aquesta glàndula és de gran importància en la regulació del creixement i el metabolisme, per tant, l'hipotàlem hi té un gran paper regulador d'hormones.  

-HIPOCAMP: 
És un element tant important que sense ell no podriem tenir una identitat pròpia perquè és una àrea essencial pel bon funcionament de la memòria. En concret la memòria remota, aquella que ens permet recordar el que ha succeït en el passat, per tant, el que crea la nostra personalitat en base les experiències.
És el principal encarregat de la memoria emocional, això signigica que, cada experiència viscuda és filtrada per l'hipocamp que, juntament amb l'hipotàlem podem afegir emocions en aquests records.


-AMÍGDALA: 
Té un paper fonamental en el procesament emocional, l'aprenentatge i la modulació de l'atenció.
Rep una gran varietat d'estimuls sensorials, les cèl·lules d'aquesta glàndula poden respondre selectivament a aquests estímuls. La seva funció principal és la d'integrar les emocions corresponents a cada impuls rebut, també permet la inhibició de l'estímul.

PATOLOGIA
Hi ha una varietat de malalties que són causades per la degeneració de les diferens estructures del sistema límbic

´-ALZHEIMER: Es produeix per la degeneració de l'hipocamp, fet que fa que es perdin records.
-AMNESIA: És la pèrdua parcial o total de la memòria causada per l'afectació de l'hipocamp.
-ALEXITIMIA: Incapacitat d'expressar y reconèixer emocions d'un mateix o d'una altra persona.


WEBGRAFIA:
Dr. Mayorga i Dra.Ouassou (2014) El sistema límbic. Trobat a

Lorena Vara González,(2015) El sistema límbica: ¿qué es y cómo funciona? Trobat a

Lara Wilson Barra, Sistema Límbico. Trobat a

Dr. C. George Boeree, (2002-2009) Limbic System. Trobat a

 Adrián Triglia, El sistema limbico. Trobat a



Mariona Carbó
3r ESO C
Escolàpies Figueres.

Previous
Next Post »