BULB RAQUIDI





INTRODUCCIÓ:
El bulb raquidi és una estructura molt resistent que sovint pot continuar activa per a assegurar les funcions vitals per a la supervivència (batecs del cor i respiració) fins i tot quan hi ha una aturada total del cervell.



ANATOMIA:

El bulb raquidi es pot dividir en tres parts:


1. Piràmides bulbars i decussació piramidal
Denominades així per la seva forma, en les piràmides del bulb raquidi es localitzen els feixos de fibres nervioses que connecten l'escorça amb el bulb i l'espina dorsal. Així doncs, és en aquesta zona on es connecta el cervell amb la resta de l'organisme, enviant informació motora cap a fibres musculars repartides per tot l'organisme.

2. Lemniscos i decussació lemniscal
Els lemniscos són feixos de fibres nervioses la funció, igual que en el cas de les piràmides, és la de transmetre la informació entre encèfal, concretament el tàlem, i medul·la espinal. En aquesta cas, però, la informació que porten és principalment de tipus sensorial.

3. Complex oliverar
El complex olivar és una estructura situada al tronc de l'encèfal, estant part en la protuberància i part en el bulb raquidi. La regió present en el bulb connecta amb el cerebel, estant vinculada al control de la motricitat. També s'ha vinculat amb la visió.


FISIOLOGIA:
  En el bulb raquidi hi ha nuclis que controlen automàticament, sense que hàgim de pensar conscientment a fer-ho, les funcions bàsiques vitals que es necessiten per a la supervivència: la respiració, la digestió, la regulació cardiovascular, etc.
Entre les funcions del bulb raquidi, es troba la transmissió d'impulsos des de la medul·la espinal al cervell i el control d'activitats respiratòries, gastrointestinals, cardíaques i vasoconstrictores. La transmissió dels impulsos es produeix a través de diverses fibres nervioses, tant ascendents com descendents.
El bulb raquidi regula la secreció de sucs digestius i compleix amb funcions reflexes com la deglució, la tos, l'esternut i el vòmit, entre moltes altres.

PATOLOGIA:
Hi ha diversos problemes de salut que pot afectar de manera contundent a l'esmentat bulb raquidi. En concret, les malalties més habituals i greus que danyen contundentment aquesta part de l'encèfal que ens ocupa són les següents:

• L'atròfia multisistèmica. De tipus neurodegeneratiu és aquesta que té una causa desconeguda i que sol produir-se en adults.
• L'esclerosi lateral amiotròfica. Una de les malalties més freqüents pel que fa a l'afecció del bulb raquidi és aquesta que es tradueix en el que seria una atròfia i posterior degeneració del que són les fibres cortico-espinals.
• L'esclerosi múltiple. No té cura i és habitual que aparegui en dones amb edats compreses entre els 20 i els 40 anys. La principal conseqüència de la mateixa és la disminució notable de la mobilitat, tot i que pot degenerar fins i tot en invalidesa absoluta.
• La malaltia de Behçet. Úlceres de diversa índole i també lesions de classe nodular són les principals manifestacions d'aquella.
• El càncer del bulb raquidi. Presenta diversos tractaments com ara la cirurgia o la quimioteràpia. Problemes de visió o audició, vòmits, debilitat o fins i tot ensopiment són alguns dels símptomes que presenta.

WEBGRAFIA:


Sandra Bel Vilà
Escolàpies Figueres.



 3r ESO C.



Previous
Next Post »