ESTÓMAC



L'estómac és un òrgan muscular, corresponent a la primera porció de l'aparell digestiu a l'abdomen, excloent la petita porció de l'esòfag abdominal. És un reservori temporal del bol alimentari deglutit fins que es procedeix al seu trànsit intestinal, una vegada ben barrejat  l'estómac. La seva entrada s'anomena càrdies i la seva sortida pílor. La paraula estómac prové del llatí stomachus.

L'estómac és un òrgan en forma de J de 25cm de longitud. Per la part superior està limitat pel diafragma, per sota trobem el pàncrees i l'oment major que penja de la curvatura major. L'estómac és la part més extensible del tub digestiu: la seva capacitat pot variar entre els 4l i els 50l depenent de l'aliment que vagis introduint a dins.
La superfície interna de l'estómac presenta uns plecs visibles a ull nu anomenats plecs gàstrics, els quals s'orienten longitudinalment cap al pílor. Aquests plecs serveixen per augmentar la superfície de contacte entre l'epiteli de l'estómac i la llum del tub.

L'estómac té tres funcions, la primera és emmagatzematge de l'aliment, la segona és la barreja dels aliments i la tercera el buidament de l'aliment.
Quan està buit produeix contraccions per indicar gana, per buidar produeix contraccions peristàltiques.
L'estómac està controlat per el sistema nerviós central, l'acides de l'estómac està controlada per molècules que són: acetilcolina, la histamina i la gastrina.7 

Algunes de les malalties de l'estómac són: úlcera (lessió de les mocoses de l'estómac i del duodè) vòmits (expulsió involuntàtia dels aliments que es troben a l'estòmac) gastritis (inflamació de l'estómac) paràsits intestinal i aerofòbia (presència de gasos en tot el tub digestiu)





Web-grafia:

Viquipèdia, estómac (27 de novembre de 2017) :
  
 https://ca.wikipedia.org/wiki/Est%C3%B3mac

SlideShare, anatomia i fisiologia (10 de gener de 2009) :

https://es.slideshare.net/jemmylap/anatomia-y-fisiologia-del-estomago-presentation

Biolulia, malalties de l'aparell digestiu:

https://biolulia.wordpress.com/biolulia/3-eso/2-nutricio-humana-i-digestio/2-11-malalties-de-laparell-digestiu/




Alumna: Alèxia Font Trilla
Escola: Escolàpies  Figueres






































Previous
Next Post »