INTESTÍ PRIM




                                                          Anatomia de l'intestí prim


-INTRODUCCIÓ: L'intestí prim és la secció de l'aparell digestiu que connecta l'estómac amb l'intestí gros. És un dels òrgans amb major nombre de recanvi de cèl·lules, ja que la seva superfície interna es renova cada 5 dies.

-ANATOMIA: Es divideix en 3 parts: duodè, jeju i ili. Fa aproximadament uns 6 metres de llargada i 3 cm de gruix. Té vellositats intestinals. El duodè és la secció més curta i ampla, mesura aproximadament 30 cm. Està relacionat amb la vesícula biliar i el pàncrees, ja que és al duodè on llencen secrecions. Té glàndules de Brunner secretores de moc, per protegir de l'àcid gàstric. El jejú és la segona part i mesura uns 2,5 m. Les seves parets són gruixudes. L'ili és la tercera part, de 3 m aproximadament i amb parets fines.

-FISIOLOGIA: La fisiologia de l'intestí prim es basa en les funcions pròpies del tub digestiu. La digestió és el procés químic i mecànic en el qual es transformen els aliments en substàncies menys complexes, facilitant d'aquesta manera el posterior procés d'absorció. A l'intestí prim es produirà la transformació del quim de l'estómac en quil. Això s'aconsegueix amb els moviments peristàltics i la secreció de diferents enzims de diferents òrgans (suc pancreàtic del pàncrees, bilis del fetge i suc intestinal de l'intestí prim.) L'absorció de l'intestí prim és fonamentalment de nutrients. Barrera mecánica: L'epiteli intestinal consta d'una capa de cèl·lules que acten com a barrera per les bacteries.
Sistema immunològic: les cèl·lules de Malt protegeixen l'individu de microorganismes.

-PATOLOGIA: 
Malaltia celíaca: Condició del sistema immunitari en la qual lno es pot consumir gluten.
Malaltia de Crohn: Causa inflamació.
Infeccions
Càncer d'intestí
Obstrucció intestinal
Úlceres


-WEBGRAFIA: 
https://es.wikipedia.org/wiki/Intestino_delgado
https://mejorconsalud.com/fisiologia-del-intestino-delgado/
https://medlineplus.gov/spanish/smallintestinedisorders.html



PAULA SÁNCHEZ
Escolàpies Figueres





















Previous
Next Post »