PULMONS




Els pulmons:

El pulmons són els òrgans essencials de l’aparell respiratori,  són uns òrgans elàstics, esponjosos i tous que estàn situats dins de la caixa toràcica
Els pulmons són idèntics, nomès amb una diferència el pulmó dret té tres lòbuls i l’esquerre només dos. Està recobert per una doble membrana anomenda pleura i dins hi ha el líquid pleural que serveix per lubrificant quan respires. Entre els pulmons hi ha un espai que es diu mediastí on hi ha el cor, la tràquea i els bronquíols. El conjunt de bronquiols ramifiquen fins al conjunt dels alvèols. 


La seva funció és fer un intercanvi de gasos, (transporta oxigen al torrent sanguini i allibera diòxid de carboni a l’atmosfera). I la ventilació pulmonar: A la inspiració els músculs es contrauen i augmente el volum de la caixa toràcica, I en la expiració els músculs es contrauen i disminueix el volum de la caixa Toràcica.

Algunes enfermetats dels pulmons són:
La fibrosis pulmonar y la sarcaidosis só exemples d’enfermats que afecten al teixit pulmonar les persones que tenen aquestes enfermats el hi costa respirar perquè els pulmons no es poden expandir completament.
La hipertensió pulmonar afecta als vasos sanguinis del pulmons ( s’inflmament) i també costa respirar.




Webgrafia:
https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Pulmó




Max Alameda Quer
Escolàpies figueres






Previous
Next Post »