MELSA



INTRODUCCIÓ:La melsa és un òrgan que es troba a la part superior esquerra de l'abdomen, sota de la caixa toràcica. Forma part del sistema limfàtic i protegeix a l'organisme, eliminant els glòbuls vermells vells i altres substàncies estranyes del torrent sanguini per lluitar contra les infeccions. 


ANATOMIA:La melsa és un òrgan de consistència tova i forma ovalada, d'uns 12 cm de llarg, 8 cm d'ample i 4 cm de gruix, situat a la part superior esquerra de l'abdomen, just per sota del diafragma i protegit per les últimes costelles, el límit només sobrepassa en cas que augmenti de mida a causa d'una malaltia. El seu pes normalment és d'uns 200 g, però en algunes malalties pot engrandir-se de manera notòria.
Aquest òrgan està envoltat per una càpsula fibroelastica, de la qual parteixen cap a l'interior una sèrie d'envans que divideixen a la melsa en diversos lòbuls. Per la part central de l'òrgan penetra l'artèria esplènica, a través de la qual arriba fins la melsa una gran quantitat de sang que es reparteix per nombroses arterioles fins a arribar multitud de llacunes i després passa a una sèrie de vènules que conflueixen per formar la vena esplènica, que aboca el seu contingut a la vena porta.
A l'interior, envoltant a les arterioles hi ha uns cúmuls de teixit limfoide, els corpuscles de Malpighi, que constitueixen l'anomenada polpa blanca. Al voltant d'aquesta es troba situada l'anomenada polpa vermella, composta per uns llacs sanguinis, anomenats sins venosos, i unes trabècules de teixit reticular, denominades cordons de Billroth.

FISIOLOGIA:La seva funció principal és la destrucció de cèl·lules sanguínies vermelles velles, produir algunes noves i mantenir una reserva de sangre.

PATOLOGIA:Poden trobar lesions esplèniques com laceracions lineals i estel·lars, estrips,
Ferides per punció (armes o costelles),Hematomes intraesplénicos o subcapsulars,Arrancamineto de la seva pedicle o laceració de gots gàstrics curts.

Gairebé totes les lesions són transversals motivades per l'arquitectura interna de l'òrgan disposada a pla transvers.


WEBGRAFIA

http://www.rdnattural.es/blog/bazo/

http://www.drrondonpediatra.com/bazo.htm

http://faros.hsjdbcn.org/ca/kidshealth/melsa-sistema-limfatic

http://sisbib.unmsm.edu.pe/bibvirtual/libros/Medicina/cirugia/Tomo_I/Cap_21_Patolog%C3%ADa%20Quir%C3%BArgica%20del%20Vaso.htm


Carla López Olmo
3er ESO "B"


Escolàpies Figueres













Previous
Next Post »