OVARIS


Son unes glandules femenines que tenen una doble funció de formació dels òvuls  i de la secreció endocrina dels estrogens i de la progesterona . 

ANATOMIA:
N'hi ha un a cada banda de l’úter, a la cavitat pelviana i en un plec del peritoneu denominat lligament ample . Cadascun d’ells resta connectat amb l’úter mitjançant la trompa de Fal·lopi, l’extremitat de la qual el recobreix parcialment.L’ovari pròpiament dit comprèn dues zones; l’una, la zona cortical o germinativa , és disposada perifèricament i integrada per un teixit conjuntiu denominat estroma i pels fol·licles ovàrics en diversos estats de maduresa (primordial, primari, secundari, terciari i madur o fol·licle de Graaf); i l’altra, la zona medul·lar o vascular , és situada al centre de l’ovari.

FISIOLOGIA:
El cicle sexual femení són un conjunt de canvis cíclics d'unes quatre setmanes de període que es produeixen a l'organisme de les dones i que depenen de dos cicles que es troben interrelacionats entre ells: el cicle ovàric i el cicle uterí. El cicle uterí també és conegut com a cicle menstrual, i està controlat pel cicle ovàric a través de les hormones ovàriques (estrògens i progesterona).
Es considera que el cicle ovàric comença amb el primer dia de la menstruació. És llavors quan alguns fol·licles primordials comencen a créixer per influència de l'hormona fol·liculostimulant o FSH, que és secretada per la glàndula hipòfisi. Només un d'ells aconseguirà desenvolupar-se completament, esdevenint un fol·licle ovàric madur. Aquest secretarà l'oòcit secundari o òvul, provocant l'ovulació, i es transformarà en cos groc o cos luti, que va degenerant fins a la seva expulsió. Aquest cicle es considera que té tres fases: fol·licular, d'ovulació i lutial, que estan regulades per hormones.
  • Fase fol·licular: des del primer dia de la menstruació i durant dues setmanes .El fol·licle immadur madura i esdevé fol·licle de Graaf, a mesura que va sintetitzant i secretant, l'estrogen que fa que, al cicle menstrual o uterí, la capa interna de l'úter (l'endometri) es vagi fent més gruixuda.
  • Fase d'ovulació: Dura unes hores, el temps que el fol·licle madur deixa anar l'òvul per la trompa de Fal·lopi, per on és transportat fins a l'úter .
  • Fase lutial: Dura unes dues setmanes a partir de l'ovulació .Després de l'ovulació les cèl·lules restants del fol·licle ovàric madur formen una estructura que s'anomena cos luti, que és el que actua durant aquesta fase. El cos luti sintetitza i segrega hormones femenines
PATOLOGIA:
L'endometriosi: consisteix en l'aparició i creixement de teixit endometrial fora de l'úter, sobretot en la cavitat pèlvica com en els ovaris.


El quist ovàric: és una bossa amb líquid al seu interior que esel forma en propi ovari o al voltant d'ell.
Els ovaris poliquístics: consisteixen en la presència
de nombrosos fol•licles en els ovaris de la dona.
El càncer d'ovari és un tumor maligne que neix en qualsevol de les parts de l'ovari.

WEBGRAFIA:
https://ca.wikipedia.org/wiki/C%C3%A0ncer_d%27ovari
http://www.drtorres.net/ginecologia/malalties-dovaris/
https://es.slideshare.net//ovarios-presentacion
https://barcelonaivf.com/endometriosis-y-sus-sintomas/
ALBERT DONOSO 3ER ESO A


Previous
Next Post »