PÀNCREES




Dibuix del Pàncrees treta de slideshare d'una presentació de la nnneus


El pàncrees és un òrgan unit al tub digestiu, que es localizada darrere de l’estómac i per davant de la columna. Produeix sucs que acuden a descompondre els aliments i hormones que ajuden a controlar els nivells de sucre en la sang. 

ANATOMIA

El pàncrees es divideix en quatre zones: 
  • El cap, envoltat pel duodè, del qual s’insereix a través de les papil.les o carúnculea. 
  • El coll, que uneix el cap i el cos, i se situa anterior als vasos mesentèrics, els quals deixen un sola a la seva cara posterior. 
  • El cos, on la seva part anterior contacta amb la base de l’estómac, mentre que la posterior es situa tocant el ronyó, la glándula suprarrenal i els vasos renales esquerres. 
  • La cua, que passa per davant del ronyó esquerre, acompanya els vasos esplènics i travessa les capes del lligament espleno-renal, acaban amb un leu gir superior. 

Les parts del pancrees.



Internament, hi ha: 
  • El conducte pancreàtic principal, que comença a la qual i continua fins al cap, on gira i s’uneix al conducte biliar. Aquesta unió dóna bloc a l’ampolla hepatopancreàtica, que desemboca al duodè, que ajuda a controlar el flux biliar i el suc pancreàtic cap al duodè. 
  • El conducte pancreàtic accessori, que drena el coll i la part inferior del cap del pancrees, cap al duodè. 


FISIOLOGIA

El pàncrees a part de produir sucs que ajuden a descomposar els aliments, produeix insulina i amialina, que disminueixen la quantitat de sucre de la sang, també produeix glucagó, que augmenta el nivell de sucre en sang. Però també crea altres substàncies que inhibeixen el pàncrees endocrí i exocrí. 
També fa la secreció pancreàtica aumenta en arribar els aliments a l’estómac i és controlada pel sistema nerviós. Hi ha dos tipus de secrecions:
- La secreció exocrina, que está formada pels elements inorgànics, com l’aigua, el clorus, el potassi,… i elements organics, com les proteïnes. 
- La secreció endocrina, que consta de diverses hormones encarregades del control metabòlic. La principal és la insulina, produïda per les cèl.lules del pàncrees. 

PATOLOGIA

  • Pancreatitis, que és l’inflamació del pancrees. Això passa quan els enzims digestius comencen a digerir el propi pàncrees.
  • Càncer de pàncrees, es produeix quan les cèl.lules malignes cancerígenes, es depositen als Teilte del pàncrees i es van reproduint. 
  • Fibiosis quística, que és un trastorn genètic en el que la secreció mucosa espesa i enganxosa, poden obstruíir els conductes pancreàtics. 
  • Diabetis, tipus I i II. La diabetis tipus I es produeix quan les cèl.lules beta del pàncrees, no produeixen insulina degut a una reacció del sistema inmonológic. La diabetis tipus II, es produeix quan el pàncrees no produeix suficient insulina. 


WEBGRAFIA


Ainara Aguirre

Escolàpies Figueres.
3r ESO C 

Previous
Next Post »